Arriba la IV Fira d’Economia Social, Solidària i Sostenible

El 15 d’octubre es farà la mostra de col·lectius a la plaça del Sortidor, amb activitats, tallers, música i actuacions i servei de menjar i begudes tot el dia.

Transformar estructures i caminar cap a nous models de vida, més sostenibles, més justos i més solidaris. Buscar altres formes de relació que resolguin les necessitats personals i col·lectives davant el context d’emergència climàtica i social. Aquest és l’objectiu dels projectes, col·lectius i experiències que el dissabte 15 d’octubre seran a la plaça del Sortidor per mostrar tot el que fan i proposar activitats, tallers i debats. És la quarta edició de la Fira d’Economia Social, Solidària i Sostenible de Poble Sec, un esdeveniment que es vol convertir en la gran mostra de l’economia social i cooperativa del barri, i sobretot vol ser expressió d’aquests nous models de fer. Perquè ja ho sabem que si nosaltres no fem la nostra economia, algú la farà per nosaltres. O que el capitalisme avança… si no se’l combat.

La Fira es farà des de les 11 del matí fins a les 19 h de la tarda a la plaça del Sortidor i al Centre Cívic el Sortidor. Organitzada des de Cooperasec i el Pla Comunitari, hi participen gairebé una trentena d’entitats i col·lectius del barri que formen part d’aquesta xarxa o afins que muntaran estands per mostrar els seus projectes. La idea és donar a conèixer al barri tot el que es mou i es cou al voltant de l’economia social i solidària i generar debat entorn dels nous models que posin la vida al centre. Són projectes vinculats a totes les esferes d’aquesta economia: transició ecosocial, consum responsable, criança comunitària, cultura, salut comunitària, cures o feminismes.

Durant tot el dia, a banda de la mostra es faran activitats, tallers i xerrades per a tots els gustos, vinculades als diversos eixos de treball de CooperaSec i dels col·lectius representats. També hi haurà servei de bar, programació cultural i ràdio comunitària.

PROGRAMA D’ACTIVITATS

Eix Cures, feminisme i suport mutu

11:00 a 13:00h Taller i joc. Ponte, panta, pente…pinta! Pintura creativa en família. Es generarà un espai de trobada. Plaça del Sortidor. Adreçat a criatures, famílies, tot tipus de públics. Organitza: Associació Petit Molinet, criança comunitària del Poble-sec

13:00 a 14:00h Taller i joc. Cromos del Poble-sec. Activitat lúdica a on nens i nenes juguen amb els cromos del barri. Plaça del Sortidor. Adreçat a infants. Organitza: Cooperativa Raons

15:00 a 16:00h Taller i joc. Music Time! Mitjançant diferents cançons, els participants aniran aprenent paraules en anglès, melodies, ballaran, cantaran i tocaran instruments de percussió petita. Plaça del Sortidor. Adreçat a famílies amb nens de 0 a 6 anys I es farà tot en anglès. Organitza: Asociació El Arca / Blooming Community

16:00 a 16:45h Taller. Sana la teva família amb un conte. En aquest taller s’explica com les imatges anímiques i símbols que habiten els contes ajuden a entendre al cervell el funcionament de la vida i les relacions interpersonals. Per a després passar a escriure un microrelat del regal que va portar a les nostres vides el naixement de les nostres filles i fills. O a triar l’alternativa del regal que va suposar per als nostres pares el nostre naixement. I d’aquesta manera sanar les relacions del sistema familiar d’una forma senzilla i bella per a les nostres ànimes. Plaça del Sortidor. Adreçat a mares, pares i qualsevol professional de la salut i l’educació. Organitza: Associació L’Horitzó Dansa – Bioneuroeducació

16:45 a 17:30h Taller i joc. El pinzell cooperatiu. Es facilitarà eines lúdiques I de jocs per a descobrir les diferències entre cooperar, col·laborar i cocrear. I per a aprendre a cooperar, tant en l’àmbit familiar com entre amics I veïnes. Plaça del Sortidor. Adreçat a nenes, joves i públic familiar. Organitza: Associació L’Horitzó Dansa – EcosisteMamas. Mares en Xarxa

17:30 a 18:30h Taller. Disfressar-se és divertit. Aquest taller busca augmentar la conscienciació de les famílies sobre la importància d’afavorir l’autonomia personal dels infants deixant que practiquin extensament les seves habilitats i destreses. Plaça del Sortidor. Adreçat a famílies amb nens de 0 a 6 anys. Organitza: Espai familiar Somiatruites

18:30 a 19:30h Teatre fòrum. Presentació de la Plataforma Cura Digna. Prendre consciència sobre la situació de les dones migrades, treballadores de la llar i les cures; i donar a conèixer la Plataforma de Cura Digna al barri del Poble-sec. Sala d’Actes del CC El Sortidor. Adreçat a tot tipus de públic. Organitza: Associació Més que Cures

Eix Transició ecosocial

11:00 a 12:00h Debat. Com volem l’Aula Ambiental al Poble-sec? Debat sobre com volem l’Aula Ambiental del nostre barri…un espai comunitari? Un espai per aprendre a estalviar i utilitzar millor els recursos? Quines activitats volem que s’organitzin? Plaça del Sortidor. Adreçat a tot tipus de públic. Organitza: Associació Som La Clau. Ecologia i Transició Urbana

12:00 a 13:00h Xerrada – Debat. Ens posem en marxa per produir la nostra energia al barri? Comunitats energètiques al Poble-sec. Es presentarà una proposta en marxa per dinamitzar la creació d’una comunitat energètica al Poble-sec. Plaça del Sortidor. Adreçat a tot tipus de públic. Organitza: Col·lectiu Energetix

13:00 a 13:30h Xerrada. Coneixeu La Seca, cooperativa de consum agroecològic del barri. Presentació de La Seca, Cooperativa de consum agroecològic de l’Ateneu La Base. Plaça del Sortidor carpa activitats eix Transició Ecosocial. Adreçat a tot tipus de públic. Organitza: La Seca

13:30 a 14:00h Xerrada – Debat. Ens posem en marxa per disposar d’un economat popular al Poble-sec? Es presentarà una proposta d’economat cooperatiu i popular al barri. Plaça del Sortidor carpa activitats eix Transició Ecosocial. Adreçat a tot tipus de públic. Organitza: grup impulsor de l’economat popular al Poble-sec

16:30 a 18:00h Taller. Boca&roll reutilitzable. Porta uns texans o tela que ja no facis servir i t’ensenyem com fer el teu propi embolcall reutilitzable per entrepans! Només 12 places disponibles (a partir dels 14 anys). CC El Sortidor. Sala d’Actes. Adreçat a tot tipus de públic. Organitza: Momu i Cuidem Montjuïc

Eix Cultura comunitària

11:00 a 14:00h Taller. Cultures de Poble-sec. Taller obert de mapatge de iniciatives i punts de cultura comunitària del Poble-sec. Plaça del Sortidor. Adreçat a tot tipus de públic. Organitza: Associació MediaciónTRNS i Taula de Cultura comunitària del Pla Comunitari del Poble-sec

12:00 a 13:00h Teatre fòrum. La insuportable banalitat del tema. Peça antiracista i d’islamofòbia que fa amb tres actors racialitzats i persones que han patit personalment racisme i islamofòbia. CC El Sortidor. Sala d’Actes. Adreçat a gent adulta, grups racialitzats i joves. Organitza: Associació MediaciónTRNS I Teatre Arnau en col·laboració amb Pa’tothom.

Eix Oficis

11:00 a 18:00h Taller. Retrats. Vine a fer un retrat de la persona que trobis asseguda a la cadira, o seu a la cadira i deixa que et retratin a tu. Plaça del Sortidor. Adreçat a Criatures / Tots els públics. Organitza: La Tinta

11:00 a 18:00h Taller. Autoreparació de Bicis. Repara i posa a punt la teva bicicleta. Plaça del Sortidor. Adreçat a tots els públics. Organitza: La Creatura

13:00 a 14:00h Taller. Taller Comunitari de Cianotipia. La cianotipia és una tècnica antiga d’impressió fotogràfica sense càmera que produeix imatges en diferents tons de blau. Criatures i grans crearem una cianotipia col·lectiva exposant plantes, objectes, dibuixos i paraules al sol. Plaça del Sortidor. Adreçat a tots els públics. Organitza: La Tinta i La Creatura

Eix Acció Comunitària

11:00 a 18:00 Punt d’Informació. Mostra de diferents projectes que es desenvolupen des del Pla Comunitari del Poble-sec, amb persones que hi participen i poden explicar la seva experiència de primera mà, com l’Escola Popular de Salut per a Gent gran, les caminades urbanes i Les Arpilleres. Serà també una oportunitat per inscriure’us.

I també …

Durant tot el dia, espai d’intercanvi sense diners organitzat per Trocasec.

12:00 a 14:00h Ràdio a la plaça amb Radioactius, la ràdio comunitària del barri.

12:00 a 20:00h Des de l’eix de restauració de l’ESS del Poble-sec format per La Raposa, el Menjador de La Base i el Bar La Raiz, s’oferiran begudes amb i sense alcohol i menjar vegà, per donar a conèixer les diferents propostes de restauració de l’ESS del barri.

13:00 a 17:00h Programació cultural amb amb poesia i música.

+ Carpes amb mostra d’entitats i col·lectius.

+ Servei de barra permanent i zona de dinar.

ENTITATS PARTICIPANTS

Xarxa CooperaSec
Associació Petit Molinet, criança comunitària del Poble Sec
Cooperativa Raons
Asociació El Arca / Blooming Community
Associació L’Horitzó Dansa – Bioneuroeducació
EcosisteMamas. Mares en Xarxa
Associació Espai familiar Somiatruites
Associació Més que Cures
Associació Som La Clau. Ecologia i Transició Urbana
Col·lectiu Energetix
Cooperativa agroecològica La Seca
Grup impulsor de l’economat popular al Poble-sec
Momu
Cuidem Montjuïc
Trocasec
Espigadores
Hort Font Trobada
Hort de la Font de la Guatlla
Hortsec
Hort de la Puri
Pla Comunitari del Poble-sec
Taula de cultura comunitària del Poble-sec
Taula de transició ecosocial del Poble-sec
Taula de salut comunitària
Taula socio-laboral del Pla Comunitari
Taula d’ESSS del Poble-sec
Associació MediaciónTRNS
Teatre Arnau
Pa’tothom
La Tinta
La Quinta Pata. Projecte Creadoness
La Creatura
Cícliques
Radioactius
Nexes
La Raposa del Poble-sec
Cooperativa La Raíz
Menjador La Base
Ateneu d’Oficis del Poble-sec
Comunalitat del Poble-sec