Enredem Poble Sec

Itineraris i tallers per a la transformació social i econòmica

iniciem un conjunt d’itineraris i tallers amb l’objectiu que pugueu conèixer una mica més de prop tot el que es mou al barri i fins i tot potser us engresqueu a posar en marxa el vostre propi projecte. Coneixereu entitats i col·lectius de tot tipus (sobre alimentació sostenible i ecològica, sobre transició ecosocial, sobre cultura comunitària, criança, cures, oci…) i amb moltes maneres de fer, totes elles molt properes i arrelades al barri. Amb ganes de fer comunitat i xarxa. I amb ganes que les conegueu més i millor. N’hi ha moltes i molt diverses!

I és que l’economia social, solidària i sostenible ha arribat per quedar-se si el que volem és la supervivència del planeta i de nosaltres mateixos i fer front al sistema capitalista imperant que ens ofega cada cop més.

Aquests tallers i itineraris s’han organitzat des de la Taula d’Economia Social, Solidària i Sostenible (ESSS) de Poble Sec, nascuda dins de CooperaSec, la xarxa d’Economia Social de Poble Sec. La taula va néixer després de la III Fira d’ESSS celebrada el mes d’octubre de 2021, amb la idea de mostrar tota la riquesa que tenim al barri a l’hora de practicar un altre tipus d’economia que posi la vida de les persones al centre i sobretot que sigui més respectuosa.

L’economia social, solidària i sostenible (ESSS) és aquella esfera que es coneix també com “les altres economies”, alternatives al sistema socioeconòmic imperant. Són formes de relació que posen la resolució de les necessitats personals i col·lectives en el centre de la seva activitat; i ho fan des d’unes pràctiques que combinen l’esfera econòmica amb l’esfera social i es basen en valors de cooperació, igualtat i autogestió. Són una expressió de la vida comunitària i sobretot de l’autoorganització,

Fomentar i treballar cap a propostes d’economia social i solidària és una manera de lluitar contra el capitalisme dominador, entrar en altres lògiques de relació econòmica i social i fer barri des d’una vessant comunitària.

Aquests itineraris i tallers són possibles en el marc i l’ajut de l’Ajuntament de Barcelona a través del Pla de Barris.

Tallers

14 de maig

Mama i Papa Corresponsables
Organizat per: Associació l’Horitzó Dansa – EcosisteMamas
Pati de la Biblioteca (carrer Blai, 34) | 12 h.
En aquest taller posarem en pràctica la corresponsabilitat. La corresponsabilitat és el repartiment equilibrat de tasques domèstiques i de les responsabilitats familiars (organització familiar, educació i cura de persones dependents…) buscant una manera més justa de distribuir les tasques i el temps de vida entre homes i dones.
Adreçat: públic familiar.
Inscripcions a: elhorizontedanza@gmail.com

Cianotipia
Organitzat per: La Tinta
Plaça Santa Madrona, 3 | 17 h
La cianotipia és una tècnica antiga d’impressió fotogràfica sense càmera que produeix imatges d’un color blau intens. En aquest taller d’aproximació aprendrem a preparar la barreja de químics foto-sensibles i crearem postals o petites làmines exposant plantes, objectes, negatius o dibuixos a la llum de sol.
Adreçat a: tot tipus de públic.
Inscripcions a: contacte@latinta.org

21 de maig

Els món possibles: el conte com a identitat comunitària i memòria col·lectiva. 
Organitzat per Espai Petit Molinet
Concòrdia 12, bxs, esq. | 11 h
Els contes són una forma bàsica de comunicació entre criatures i persones adultes. Amb aquest taller convidem a la reflexió sobre la participació de les criatures en l’elaboració d’històries i el seu paper com a creadores i receptores de la memòria col·lectiva. Ho farem per mitjà de la representació de contes i històries musicades, obrint posteriorment un espai per a la reflexió. Finalment proposem l’elaboració de petites titelles amb diversos materials.
Adreçat a: Famílies, criatures, veïns i veïnes. Sense límit d’edat.
Inscripcions a: petitmolinet@gmail.com

Cooperativa Lúdica y divergente
Organitzat per: Cooperativa La Eroteca y cooperativa La Raíz
Carrer Nou de la Rambla, 154 | 19 h
Com es poden cooperativitzar l’activitat d’un bar amb aspectes de sexualitat? Posarem al centre el concepte d’intercooperació i per mitjà de diversos jocs socialitzarem les persones participants en els valors propis de l’economia social i solidària i d’ambdós projectes per passar posteriorment a fer un taller de construcció de sexualitats lliures i dissidents des d’espais comuns.
Adreçat a: persones majors d’edat.
Inscripcions a: raizbarbcn@gmail.com

Itineraris

7 de maig

Punt de trobada: CooperaSec (11:30h)
Energètix (Grup de suport energia a Poble Sec)
Nexes Interculturals
Cuidem Montjuic
Okno
Bar La Raiz

11 de juny

Punt de trobada: CooperaSec (11:30h)
La transició ecosocial a Poble Sec (Som La Clau i +)
Cooperativa Raons
Petit Molinet
Transductores
La tinta

Inscripcions: https://forms.gle/Pb5kwf5dfP6MFgtY9