Manifest: per una cultura de proximitat i comunitària

Des de l’eix de cultura comunitària de CooperaSec i el Pla de desenvolupament comunitari del Poble-sec volem oferir una mirada de barri al programa de Coincidències de Escenes Sigulars, impulsat pel GREC 2020 al mes d’octubre al barri del Poble-sec.

En primer lloc, agraïm el format i la intenció de desenvolupar processos i projectes d’arts escèniques al barri i l’esforç de fer-ho en coordinació amb espais emblemàtics i significatius. En segon lloc, aplaudim que la iniciativa fomenti projectes i iniciatives de col·lectius de cultura de base, ja que és clau rescatar el sector cultural i, de nou, situar la cultura com a element de canvi social.

Malgrat aquests aspectes molt positius, considerem que la proposta manca d’adaptació i diàleg amb el context del barri en diversos aspectes:

– No hi ha cap iniciativa que comporti un procés comunitari o participatiu amb grups del barri, cosa que ens entristeix i que no entenem, ja que al Poble-sec hi existeix un Pla comunitari i també una forta xarxa d’agents culturals arrelats i reconeguts en les arts escèniques. Tot i que un dels espectacles va treballar inicialment amb Creació XIC i hi participen algunes veïnes, no ha tingut un arrelament real.

– No hi ha hagut cap contacte ni diàleg de l’entitat gestora ni del GREC amb el barri ni amb altres entitats per pensar el projecte de treball conjuntament, dialogar la seva adaptació i pensar en el seu retorn social. Tot que es va fer una trobada a l’abril amb l’eix de cultura de CooperaSec per treballar sobre l’arrelament, els impulsors del programa van expressar que era impossible canviar el que estava plantejat.

 La sensació és que s’ha optat per usar espais del barri i col·laborar-hi com a mers contenidors, però no com a llocs significatius i com a actors per establir unes pautes de treball més dialogants.

– Finalment, també trobem a faltar una política de preus més assequible per a grups i comunitats molt vulnerabilitzades a causa del covid-19, tot i que entenem l’esforç en el preu actual de 15 euros per ruta. Aquesta proposta d’accés, malgrat això, no és viable per a molts grups i, a més, l’adquisició es realitza només a través de la web, de manera que dificulta l’accés a moltes entitats. Creiem que el format ideal hauria estat unes entrades o reserves per a grups del barri.

En general, tenim la sensació d’un programa dissenyat i implementat des de dalt, sense diàleg i relació tant amb les comunitats de barri com el teixit de base, i d’una oportunitat perduda per a un programa i un festival com el GREC, on pensem que s’haurien de generar més propostes de proximitat, des dels barris, amb els barris i per als barris.

Sota aquesta mirada i de cara al futur, proposem al GREC i altres equipaments culturals que vulguin fer propostes al barri:

Un espai al GREC de diàleg i treball amb els territoris, similar que tenen altres equipaments com El Graner, La Caldera, El Born o Fabra i Coats, per citar alguns exemples.

Un programa o treball conjunt de cara al 2021 amb entitats i accions, tal com ja es va fer amb Creació XIC al 2018 o Art i Part al 2019, implicant recursos, seguiment i suport.

La figura d’un equip de mediació o àrea equivalent al GREC, per poder teixir aliances a llarg termini, i no només bolets o projectes de participació a l’estil “flautista d’Hamelín” (porta’m aquest col·lectiu, aquesta comunitat, etc.)

Unes polítiques de proximitat i accés dialogades, i sobretot cultura per, amb i des dels barris, tant al Grec com amb la resta d’equipaments de Montjuïc, amb retorn social i vincles duradors.

Signem

Cooperasec, La Base, Creacció XIC, Knook, l’assemblea de músics Poble Sec,Transductores.