¿Què és la xarxa Cooperasec?

Xarxa CooperaSec. Construint un barri cooperatiu

Des de l’Associació CooperaSec volem crear un barri cooperatiu, un barri, el de Poble-sec, on l’economia social i solidària (ESS) sigui l’alternativa a l’actual sistema econòmic capitalista. Per això vam crear i impulsar la Xarxa CooperaSec, amb diversos col·lectius i persones del territori.

Una xarxa que revitalitzi i doni força al conjunt de projectes d’economia social, solidària, cooperativa i comunitària a Poble-sec, per transformar les regles del joc, posant les persones i les seves necessitats al centre, decidint com volem conduir les nostres vides, i apostant per un entorn més sostenible, més just, més equilibrat.

Ja ho diuen que si nosaltres no fem la nostra economia, algú la farà per nosaltres.

Volem apostar pels projectes col·lectius, l’autogestió i l’economia solidària i un respirar diferent, d’idees comunes que ens empoderin i ens facin més fortes prenent partit cap a unes noves maneres de fer, als marges i al costat del sistema actual que ens ofega.

Construir un barri cooperatiu promovent la col·lectivització en totes les àrees de la vida social

  • Practicar l’autogestió de projectes i procesos, que incloguin la diversitat cultural i de gènere.
  • Crear i gestionar de manera col·lectiva infraestructures comunitàries
  • Posar les «cures» i les persones, i les seves necessitats més bàsiques, al centre
  • Fer-ho entre tots i totes, des del suport mutu, l’equitat, la democràcia, la sostenibilitat i el compromís comunitari

Economia social i solidària

L’economia social i solidària (ESS), aquella esfera que es coneix també com “les altres economies”, alternatives al sistema socioeconòmic imperant. Són formes de relació que posen la resolució de les necessitats personals i col·lectives en el centre de la seva activitat; i ho fan des d’unes pràctiques que combinen l’esfera econòmica amb l’esfera social i es basen en valors de cooperació, igualtat i autogestió. Són una expressió de la vida comunitària i sobretot de l’autoorganització als barris, dins un àmbit que integra una economia plural, amb formes societàries diverses i amb vessants socioempresarials i sociocomunitaris que abracen tots els sectors.

A Barcelona, la tradició associativa dels barris, les experiències d’autogestió i les iniciatives de grups emprenedors han permès anar teixint experiències en aquestes altres formes d’economia, ben reeixides i que sovint donen una resposta a les necessitats reals existents d’autoocupació a cada territori, a cada barri, si entenem que les persones que viuen a un barri són les que millor poden conèixer les necessitats i realitats que s’hi viuen. Moltes d’aquestes experiències, agrupades en el sí de la comunitat, han creat veritables xarxes d’intercooperació que es viuen des de la lògica de barris cooperatius. 

Al Districte de Sants-Montjuïc, les experiències de “Sants, barri cooperatiu”, en són un bon exemple. Poble Sec, barri obrer i de tradició cooperativa, ha anat recuperant experiències i obrint-se camí en aquestes noves formes d’entendre les relacions econòmiques i la creació de comunitat (xarxes de criança, ateneus, horts comunitaris, xarxes d’intercanvis, banc de temps, experiències de nous col·lectius autogestionats, associacions, cooperatives de consum ecològic, tallers d’artistes,…).

Dins l’ESS hi ha iniciatives independents dels poders públics i que entre els seus valors destaquen l’equitat, la solidaritat, la participació, la inclusió, la sostenibilitat, el compromís amb la comunitat i promoure el canvi social.

Tot i la diversitat d’iniciatives, trobem aspectes comuns en totes elles, que són els que defineixen els trets transformadors de la ESS i que podríem agrupar en aquests tres:

  • Un model organitzatiu que contempla la democràcia i la participació com a aspectes claus. La decisió sobre els recursos i el patrimoni, la informació clara i transparent.
  • Una orientació comuna que situa les necessitats de les persones en el centre, gestionant els recursos de manera equitativa, des d’una explotació sostenible i definint un model de producció que tingui en compte les necessitats de les persones.
  • Un compromís dels projectes amb la comunitat, des de la proximitat, contribuint a la millora dels territoris, generant treball i oferint serveis des de la vinculació i el compromís amb les causes socials existents.

D’on venim

CooperaSec va néixer l’any 2011 com una comissió de l’Assemblea de barri de Poble-sec amb ll’objectiu de generar alternatives a l’actual sistema econòmic des de l’economia solidària.

L’any 2012 vam organitzar les Primeres Jornades de Cooperativisme i Economia Solidària a Poble-sec. També hem participat a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) i vam ser coorganitzadors de les jornades “Barris cooperatius, ciutat comuna”, celebrades l’any 2014 a Can Batlló (Sants).

Des d’aleshores hem anat generant activitat al barri com a agent territorial de l’ESS, enfortint projectes, dinamitzant jornades, donant suport formatiu, participant a espais de Poble-sec i vinclant-nos amb altres organitzacions i estaments municipals i de barri. Som també node territorial de Coopolis (Ateneu Cooperatiu de Barcelona).

Des del grup motor de CooperaSec anem seguint la nostra tasca d’acompanyament i consolidació de nous projectes cooperatius, de visibilització de l’economia social i solidària al barri i d’enfortiment de la xarxa de projectes a Poble-sec així com d’intercooperació amb altres barris de la ciutat.

El nostre model d’organització és sociocràtic i la presa de decisions és per consentiment. Tenim diversos grups de treball establerts i també projectes propis, com CooperaCures, un projecte per socialitzar i empoderar l’àmbit de les cures al barri o Som la Clau, l’associació per promoure tots elstemes de sostenibilitat i transició ecosocial en un moment d’emergència climàtica.

Estem igualment vinculats a la XES (Xarxa d’Economia Social i Solidària) de Barcelona i participem de diferents espais relacionats amb l’economia social de la ciutat de Barcelona. També formem part de La Zona, un mercat digital de productes i serveis de proximitat, La Zona, un mercat digital on de productes i serveis de proximitat, sostenibles i respectuosos amb el medi ambient i les persones. Una plataforma que, a més de permetre’ns satisfer les necessitats del nostre dia a dia, també ofereix informació sobre quin és l’impacte del nostre consum i quines alternatives tenim al nostre abast perquè la nostra empremta sigui cada vegada més positiva. La idea és fomentar un consum conscient des d’una mirada realista. 

Fira ESSS

L’any 2018 vam organitzar la primera fira d’Economia Social, Solidària i Sostenible (ESSS) de Poble-sec, en aquesta primera edició conjuntament amb el comerç del barri. I els dos anys següents ho vam fer en solitari a la plaça del Sortidor de Poble-sec.

La fira és un esdeveniment on diverses entitats i cooperatives del barri presenten els seus projectes amb l’objectiu de continuar generant sinèrgies i incentivar la creació de noves iniciatives que caminin cap a un model de vida i d’economia més responsable i amb uns valors més democràtics, justos i igualitaris. S’organitzen tallers i activitats per mostrar tota la riquesa cooperativa, comunitària i d’economia transformador del barri, sobretot dels eixos implicats, com el d’oficis, el de cultura comunitària, el de restauració, el de sostenibilitat i el de cures.

Jornades ESS

Cooperasec Tv